Skip links

Coworking prostori u doba „korone“

Virus, u javnosti nazivan „koronom“, paralizirao je svijet, a svakodnevno čitamo sve strašnije vijesti o crnoj statistici. Bez obzira u kojem dijelu svijeta živjeli i čime se bavili, epidemiološka situacija i globalna pandemija djeluje na sve segmente života i poslovanja. Izuzetak, naravno, nisu ni coworking prostori.

Coworking prostori u doba globalne pandemije

Vlade gotovo svih zemalja svijeta poduzimaju različite mjere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a neke su značajno ograničile mogućnosti kretanja. Iako coworking prostori u svojoj suštini i jesu namijenjeni „radu na daljinu“, globalna pandemija ovaj je pojam preinačila u „rad od kuće“. Coworker.com, platforma koja okuplja coworking prostore iz svih dijelova svijeta, provela je istraživanje o utjecaju novonastale situacije na poslovanje coworking prostora. Istraživanju je svoj doprinos, uz 14.000 drugih prostora, dao i tim Code Hub-a Mostar, barem u onim segmentima u kojima je mogao ponuditi relevantne odgovore. Rezultati istraživanja, očekivano, govore o negativnom utjecaju pandemije na coworking zajednicu koji se posebno ogleda u 71,67% coworking prostora koji su osjetili značajan pad u broju osoba koje svakodnevno koriste njihove usluge. Na negativan utjecaj ukazuje i podatak da je 40,80% coworking prostora suočeno sa smanjenjem broja novih ili obnovom postojećih članarina. Coworking prostori se suočavaju i s otkazivanjem događaja (njih 71,04%), otkazivanje rezervacija za sale za sastanke (34,68%), promjenom ponašanja članova (24,24%) i brojnim drugim posljedicama. 20,20% coworking prostora na svijetu se odlučilo na potez identičan potezu Code Hub-a Mostar – privremeno su zatvorili svoja vrata kako bi preventivno zaštiti zdravlje svojih korisnika. Uz sve ove negativne utjecaje, timovi, koji upravljaju coworking prostorima diljem svijeta, odlučili su zadržati pozitivan duh i jačati svoju zajednicu kroz online sastanke i druženja, objavljivanje blogova i uspješnih priča i mnoge druge kreativne i inovativne načine.

Što radi Code Hub Mostar?

U tjednu kada smo trebali planirati posljednje detalje za veliki rođendanski party, mi smo primorani svoje resurse preusmjeriti i raditi na budućim aktivnostima. Iz svojih kućnih ureda, svakodnevno ulažemo napore da vlastitu produktivnost održimo na najvišoj mogućoj razini kako bismo svim svojim korisnicima pružili najkvalitetnije sadržaje čim nam to situacija dopusti. Već sada s njima dijelimo korisne savjete, pripremamo online sadržaje za polaznike naših obuka, provodimo ispitavanja o ključnim izazovima naših članova i razvijamo jasan plan za nekoliko sljedećih mjeseci. Popis naših sadržaja će biti poprilično dug – ponovno ćemo biti idealno mjesto za rad, ali i razvoj vještina i stjecanje novih znanja.

Ipak, svaki pojedinac ne smije zaboraviti da je u ovom trenutku najvažnije očuvati zdravlje. Naša srca su sa svim coworking prostorima i njihovim korisnicima, poglavito onima koji su na najgori način pogođeni ovom situacijom. Zato, #OstaniDoma, naoružaj se pozitivnim mislima i slobodno se javi našem timu ukoliko postoji način na koji ti možemo pomoći!