Skip links

Youth Media Hub: Napravi novi korak u svijet novinarstva i medijskog integriteta

Svi mladi, zainteresirani za razvoj vještina iz ovih područja, još uvijek nam se mogu pridružiti ukoliko se prijave na linku!

O razlici između društvenog angažmana i aktivizma, strategiji komunikacije, „elevator pitch-u“, ključnim dionicima u procesu zagovaranja, ali i medijskoj pismenosti općenito, polaznici i polaznice su razgovarali s Dobrilom Močević, direktoricom agencije PRIME Communications. Kroz dvosatno predavanje i niz praktičnih vježbi, upoznala ih je s formulom kreiranja priče koja privlači sugovornika i čitatelje. Bio je ovo izvrstan uvod u završni tjedan obuka, ali i uzbudljivu jesen koju INTERA Tehnološki Park priprema u suradnji s partnerima!

Posljednje obuke: S Centrom za istraživačko novinarstvo zaviri u svijet medija iz drugog kuta

Još jednom će se mladi imati priliku susresti na istom mjestu, u Relax Outdoor Centru uz rijeku Bunu i ljetno poslijepodne i večer utorka, 18.8.2020. godine provesti spajajući ugodno s korisnim – druženje s vršnjacima sa zajedničkim učenjem o medijskom svijetu. Ovog puta INTERA Tehnološki Park će od 17h do 21h ugostiti Centar za istraživačko novinarstvo koji će kroz dva predavanja s polaznicima i polaznicama podijeliti svoja znanja i iskustva o mapiranju i iščitavanju medijskog eko-sustava te medijskim slobodama i integritetu.

O prvoj temi svi prisutni će moći razgovarati s Jasnom Fetahović, novinarkom i osobom koja je zadužena za provjeru činjenica u CIN-u. Njezin posao je prije objave priče postavljati novinarima nezgodna pitanja o temi na koja moraju imati dokazan odgovor. Za nju njezine kolege kažu da je tu kako bi svaku njihovu priču ojačala. Dvadeset godina je u novinarstvu, a posljednjih sedam je dio CIN tima. Predanim radom je otkrila mnoge nepravilnosti, nezakonitosti i prljave poslove ljudi na vlasti. S prethodnim iskustvom u dnevnom novinarstvu u „Oslobođenju“ te tjednim novinama Dani” prava je osoba da mladim kolegama otkrije sličnosti i razlike rada u različitim redakcijama i granama novinarstva i usporedi elemente koji se kriju iza njihovih principa, ciljeva i filozofije rada. Ako želimo imati zdrav medijski eko-sustav, moramo znati što je neprihvatljivo i za što smo, kao profesionalci, odgovorni pri kreiranju sadržaja za građane. Jasni je to odavno jasno, zato i ima brojne nagrade kao dokaz.

Svoja znanja i dugogodišnje iskustvo o drugoj temi s prisutnima će podijeliti Renata Radić Dragić, perjanica CIN-a. U timu od osnivanja, otkrila je više o prljavim poslovima u Bosni i Hercegovini od mnogih na funkcijama. Dokazala je desetine slučajeva nezakonitosti, korupcije, krađe javnog novca i zloupotrebe položaja i učinila više da se slične situacije spriječe nego neke institucije. Bila je i glavna i odgovorna urednica pa jako dobro zna koliko su važni: slobodno novinarstvo, uredništvo bez pritisaka i profesionalan izbor tema. S 25-godišnjim iskustvom na radiju, u agencijama i novinama i blistavih 16 u CIN-u, koje je ovjenčano domaćim i međunarodnim nagradama, mladim kolegama i kolegicama će pričati o važnosti Novinarstva Sa Kičmom.

Svi zainteresirani, koji žele postati dijelom ove priče, još uvijek se stignu prijaviti na linku. Sudjelovanje u programu je besplatno, a INTERA Tehnološki Park ponovno će osigurati prijevoz iz centra grada do mjesta održavanja obuka za sve sudionike i sudionice.

Omladinski kampovi: Prilika za mlade za kreiranje vlastitog kvalitetnog medijskog sadržaja

Niz ljetnih obuka temelj su za provedbu online omladinskih kampova na kojima će mladi iz Bosne i Hercegovine i Srbije zajednički stvarati vlastiti medijski sadržaj. Praktične radionice o storytelling-u, digitalnom marketingu i prezentacijskim vještinama uz predavanja o aktualnim društvenim temama bit će početne točke za formiranje timova koji će s mentorima kreirati i producirati sadržaj, ali i promovirati ga i ostvariti snažan utjecaj na vršnjake iz cijele regije. Omladinski kampovi obilježit će rujan i listopad, a intenzivna suradnja i druženje mladih cijelu jesen koja će, nadamo se, sudionicima i sudionicama u sjećanju ostati kao jesen u kojoj su upotpunili svoja znanja i stvorili nova regionalna prijateljstva.

Youth Media Hub je partnerski projekt kreativnog haba Nova Iskra iz Beograda i organizacije INTERA Tehnološkog Parka iz Mostara. Za sve dodatne informacije o programu i načinu odvijanja, možete se obratiti na info@intera.ba.

Projekt se realizira u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih” koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).