Skip links

Finale hackathona “Zajedno postižemo više” u Code Hub-u Mostar

Prvi vikend u prosincu prošle godine u INTERA Tehnološkom Parku obilježio je hackathon „Zajedno postižemo više“ prožet zabavom, druženjem, ali, prije svega, trudom i nastojanjem mladih ljudi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine da svojim aplikacijama doprinesu razvoju šire društvene zajednice. Oni su tada kroz 48 sati u timovima uz pomoć mentora razvijali društveno odgovorne mobilne ili web aplikacije, a stručna komisija je izabrala tri najbolja tima koja su nagrađena vrijednim nagradama.

Svi timovi su dobili priliku ući u višemjesečni mentorski program tijekom kojeg su mogli nastaviti raditi na svojim aplikacijama. Tu je priliku iskoristilo pet timova čiji su članovi tijekom četiri mjeseca pohađali nekoliko interaktivnih radionica na kojima su učili razvijati poslovni model, upoznavali se s osnovama marketinga u IT sektoru, slušali iskustva IT stručnjaka te spoznali značaj cyber sigurnosti. Osim radionica, timovi su dobili priliku održati sastanke s mentorima – stručnjacima iz različitih područja prema vlastitim potrebama. Tako su oni svoje aplikacije mogli unaprijediti uz stručnjake za poslovni model, marketing, programiranje, razvoj video igara, grafički i web dizajn, ali i mnoge druge koji su im bili na raspolaganju da svojim odgovorima doprinesu prevladavanju različitih prepreka u razvoju rješenja.

Posljednja radionica u okviru mentorskog programa, na kojoj će timovi naučiti najvažnije trikove komunikacijskih i prezentacijskih vještina, održat će se u novootvorenom coworking prostoru Code Hub Mostar u subotu, 12.5.2018. godine u 18h. Stečene vještine sudionici će moći primijeniti već sutradan kada će ponovno imati priliku prezentirati urađeno stavljajući naglasak na vlastiti napredak i funkcionalnost aplikacije. Stručna komisija, sastavljena od predstavnika sponzora i partnera te IT stručnjaka, izabrat će pobjednika programa koji će osvojiti glavnu nagradu osiguranu od strane poduzeća Telemach. Kao i prethodnih godina, poduzeće Telemach se pokazalo izvrsnim partnerom u aktivnostima te je prepoznalo značaj ovakvih projekata za mlade ljude Bosne i Hercegovine dajući svoju podršku i doprinos u proširenju nagradnog fonda mobitelima iPhone 8. Iznimno vrijedna nagrada će biti dodijeljena tijekom ceremonije svečanog zatvaranja hackathona u nedjelju, 13.5.2018. godine, a zasluženim pobjednicima će omogućiti nastavak rada na njihovoj ideji.

Hackathon „Zajedno postižemo više“ i mentorski program su organizirani uz financijsku podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.