Skip links

Aktivno ljeto u okviru projekta CODE

Pet partnera, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije, BIT Centar Tuzla, INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, već dvije godine zajednički rade na unaprjeđenju poduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim poduzetničkim idejama. Cilj je to projekta CODE koji spomenuti partneri implementiraju u okviru Interreg IPA CBC Programme HR-BA-ME 2014-2020. Nizom aktivnosti u protekle dvije godine doprinijelo se ostvarenju ovog cilja, a i ovo ljeto u INTERA Tehnološkom Parku prolazi u znaku istog.

Prvu polovicu srpnja obilježio je završetak procesa izrade strategije za IT klaster Mostar Software City kojom će se omogućiti ostvarivanje ciljeva udruženja, ali i povećanje učinkovitosti ostvarivanjem boljih rezultata uz primjenu manje resursa, unaprjeđenje vlastite organizacijske sposobnosti, stvaranje zajedničke svrhe djelovanja između internih i eksternih aktera te ostvarivanje suradnje s domaćim i inozemnim organizacijama koje obavljaju iste ili slične djelatnosti. U višemjesečni proces, koji je vodila Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, bile su uključene sve članice udruženja, ali i predstavnici relevatnih institucija i srodnih organizacija kako bi se postigla veća kvaliteta pripremljene strategije. Ovaj period se pokazao idealnim i za održavanje prvog u nizu događaja kojima se želi uspostaviti IT Business Support Network.

U drugoj polovici mjeseca deset prethodno izabranih poduzeća završilo je višemjesečni proces unaprjeđenja vlastitog poslovanja kroz usluge besplatnog mentoriranja. Mentori, koji su prethodno educirani kroz šestomodularnu obuku koju je INTERA TP organizirao u suradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, uključena su poduzeća vodili kroz procese analize trenutne situacije, pripremu plana razvoja te pripremu potrebne dokumentacije za različite aktivnosti i pronalaženje poslovnih partnera.

Kraj implementacija projekta CODE se očekuje krajem ove godine, a INTERA Tehnološki Park će u narednom periodu raditi na provedbi preostalih aktivnosti koje će, između ostalog, omogućiti dodatnu edukaciju lokalnih IT stručnjaka kroz niz višednevnih obuka te kreiranje studije izvodljivosti IT centra kompetencija.