Skip links

My Smart City Hackathon i Konferencija

Prošli tjedan, od 11. do 13. listopada je održano prvo izdanje događaja koji je obuhvaćao hackathon i konferenciju pod nazivom My Smart City. Ovo događanje organizirano je u sklopu projekta CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment koji se provodi u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014.-2020. u suradnji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE s Gradom Zadrom, te partnerima iz BiH (Zaklada Intera, BIT d.o.o. Tuzla) te Crne Gore (Tehnopolis). Preko 30 predstavnika partnerskih gradova sudjelovalo je na ovom međunarodnom okupljanju.

Cilj konferencije bio je ukazati na konkretna pametna rješenja koja se implementiraju u gradovima u svrhu podizanja kvalitete života te načinima na koji se stvara povoljno okruženje za razvoj pametnog grada. Trodnevno događanje okupilo je brojna zanimljiva imena zadarske, nacionalne i međunarodne IT scene. Uz ugodna druženja razgovaralo se o brojnim temama od značaja za pozicioniranje i razvoj Zadra u pravcu razvoja novih tehnologija, digitalizacije i inovacija, odnosno svega onoga što danas čini “pametni grad”.

Početak događanja obilježilo je natjecanje u programiranju, hackathon, koji je okupio 63 sudionika udruženih u 19 timova. Oni su 24 sata promišljali i programirali svoja pametna rješenja na temu mobilnosti, kvalitete života, ekologije, uprave i upravljanja novcem. Paralelno s natjecanjem, zadarski stručnjaci održavali su radionice programiranja (CodeLab) na različite teme za preko 50 zainteresiranih sudionika. Radionice su vodili: Igor Lončar, Ante Medić, Robert Badurina, Vladimir Sedlar i Mladen Đurović.

Službeno otvaranje konferencije uslijedilo je po završetku hackathona, nakon čega su timovi predstavili svoje ideje i projekte. Članovi žirija (Jerislav Bobić, Alan Kociper i Ante Panjkota) odabirali su najbolje među obiljem zanimljivih ideja za pametan grad. U kategoriji “početnici” najbolje je ocjenjen tim pod nazivom Panonski mornari iz Tuzle uz nagradu u iznosu od 10.000,00 kn, dok su  u kategoriji “naprednih” odabrana dva tima: Sighter iz Mostara i El Negocio iz Zadra podijelivši glavnu nagradu od 30.000,00 kn.

Nastavak konferencije uslijedio je u subotu kad su organizirana zanimljiva predavanja. Zadrani i gosti različitih profesionalnih profila pričali su o različitim temama  od pametnih gradova u praksi, pa do interneta stvari, inovacija u globalnim okvirima ili pak razvoja lokalne zajednice.

Na temu razvoja sustava javnog prijevoza u Budimpešti govorio je predavač Lajos Szijarto iz tvrtke T-Systems, a o razvoju koncepta pametnih gradova i pametnih građana Mladen Savin iz tvrtke Trilix. Gost predavači bio je i Zadranin Marin Mamić, lider tima koji za Amazon Web Services u Njemačkoj radi na razvoju odnosa s nezavisnim dobavljačima softvera, kao i razvoju njihovog poslovanja. Također Zadranin, Ante Medić pokretač je startup projekata, a govorio je o promjenama koje donosi Internet of Things te kako ovaj koncept može povećat kvalitetu života u gradovima budućnosti.

U sklopu konferencije organizirane se i dvije panel rasprave na temu: Smart City – Zadar perspektiva te Razvoj lokalne IT zajednice. Brojni okupljeni govornici iznijeli su svoje mišljenje i stavove vezano za mogućnosti daljnjeg razvoja, a zajednički zaključak bio je kako je svim sudionicima ovo događanje bilo iznimno korisno i zanimljivo te kako se nadaju nastavku i novim prilikama za nastavak suradnje.