Skip links

Startup INTERA TP-a oduševio stručni žiri u Zadru

Sve više gradova u regiji približava se konceptu pametnih gradova kako bi unaprijedili životni standard svojih građana. Korak bliže tom konceptu proteklog je vikenda došao i grad Zadar zahvaljujući prvom međunarodnom My Smart City hackathonu i konferenciji koji su organizirali Agencija za razvoj Zadarske županije i Grad Zadar kroz projekt CODE financiran iz Interreg IPA CBC Programme HR-BA-ME 2014-2020.

Trodnevni program započeo je u četvrtak, 11.10.2018. godine 24-satnim hackathonom tijekom kojeg je 19 timova podijeljenih na početnu i naprednu razinu radilo na kreiranju pametnih softverskih rješenja u okviru zadanih područja gospodarstva, mobilnosti, kvalitete života i uprave. Timovi su svoja rješenja prezentirali u petak, 12.10.2018. godine pred stručnim žirijem koji je najboljim timom početne razine proglasila tim Panonski mornari iz Tuzle, a prvo mjesto napredne razine je dodijelila timovima El Negocio i Sighter.

Potonji su svoje pravo na sudjelovanje ostvarili zahvaljujući Code Hub-u Mostar s obzirom da je INTERA Tehnološki Park, uz BIT Centar Tuzla i IPC Tehnopolis iz Nikšića, jedan od partnera na projektu CODE. Mostarski tim, inače startup poduzeće INTERA TP-a, oduševio je stručni žiri prezentirajući aplikaciju Feel the City čiji je osnovni cilj olakšati pristup različitim volonterskim akcijama i pokretima. Prepoznajući značaj njihove aplikacije za društvenu zajednicu, žiri ih je nagradio novčanom nagradom od 15.000,00 HRK.

Program je završio u subotu, 13.10.2018. godine prezentacijama i panel diskusijama na kojima su regionalni IT stručnjaci podijelili svoja iskustva o pametnim gradovima. O razvoju lokalne IT zajednice u okviru posljednje panel diskusije govorila je i Meliha Gekić Lerić, voditeljica poslovnog inkubatora INTERA Tehnološkog Parka.

Ovaj događaj samo je jedan od izvrsnih rezultata suradnje partnerskih institucija iz triju zemalja koje svojim aktivnostima svakodnevno doprinose razvoju gospodarstva i IT scene. S tim ciljem će se i u narednom periodu u okviru projekta CODE provoditi aktivnosti podrške razvoju poduzetništva, a već za godinu dana će se ponovno organizirati i sličan hackathon i konferencija.