Skip links

Otvoren coworking prostor Code Hub Zadar

U Zadru je svečano otvoren coworking prostor Code Hub. Prigodnu svečanost otvorenja zajednički su organizirali Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Zadar i Sveučilište u Zadru.

U novouređenom prostoru Code Huba koji se nalazi u zgradi Studentskog doma u Zadru okupljenima su se obratili zadarski gradonačelnik Branko Dukić, ravnateljica ZADRE NOVE Sanja Peričić te rektorica Sveučilišta prof.dr.sc. Dijana Vican. Voditelj projekta Josip Milić je pak predstavio projekt „CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment“ u sklopu kojega je prostor uređen.

Istaknuto je kako je coworking prostor Code Hub Zadar rezultat suradnje i ulaganja Grada Zadra, Sveučilišta u Zadru i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kako bi se doprinijelo promociji i razvoju poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama te na drugim odgovarajućim projektima u području poslovnog povezivanja poduzetnika i obrazovanja.

„Korisnici ovog prostora imat će priliku za rad, to će ujedno biti prilika studentima da se povežu s poduzetnicima, freelancerima i startupovima. Vjerujem da će Code Hub Zadar postati središte za razvoj IT zajednice u Zadru.“ – poručio je Milić.

A aktivan sudionik ovog projekta od njegove početne ideje je i ZADRA NOVA, naime Agencija je pripremala projektnu prijavu koja je pozitivno ocijenjena te su osigurana sredstva za sufinanciranje.

„Projekt „CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment“ odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Naime, među preko 200 pristiglih projektnih prijava, u ovom pozivu je odobreno njih 19, od toga čak 5 onih kojima je autor ZADRA NOVA sa svojim partnerima.“ – s ponosom ja kazala ravnateljica Peričić, dodavši kako je Agencija kao regionalni koordinator uvijek na raspolaganju svim javno-pravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata financiranih EU sredstvima.

„Ovaj prostor namijenjen je studentima i poduzetnicima, oni će u njemu raditi i razvijati svoje poslovne ideje. Vrijedno je to iskustvo za svakog studenta koji se odlučio za studij IT na zadarskom sveučilištu, a s druge strane lokalni IT poduzetnici i poslodavci će napokon dobiti mjesto na kojem se mogu povezati s mlađim kadrovima koji su ključna komponenta razvoja IT industrije.“ – zaključio je gradonačelnik Dukić.

Osim ZADRE NOVE, partneri na projektu su Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak INTERA, Javno preduzeće „Biznis inovacije i tehnologije“ d.o.o. Tuzla, Inovaciono preduzetnički centar TEHNOPOLIS, a nositelj projekta je Grad Zadar. Ukupna vrijednost projekta je 883.555,54 EUR-a od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  751.022,20 EUR-a, odnosno 85%.

Otvorenju zadarskog Code Hub prostora su nazočili gosti iz Nikšića, predstavnici projektnog partnera Tehnopolisa, te su u sklopu ovog projekta u Nišiću i Mostaru već otvoreni Code Hub prostori, a uskoro će biti i u Tuzli.

Neizostavan dionik ovog projekta je i Sveučilište u Zadru, koje je uređenjem ovog prostora dodatno obogaćeno.

„Riječ coworking znači zajednički rad, dok onaj dodatak hub znači središte.“ – pojasnila je rektorica Vican, uvjerena kako će ovaj prostor poslužiti svima onima koji imaju bilo kakvu ideju za razvoj poduzetništva u najširem smislu riječi, ujedno pozvavši sve da se za godinu dana okupe zajedno u prostoru kako bi vidjeli što je postignuto, a cilj je slijediti misiju: „Od dobroga činiti bolje“.