Skip links

FREECO konferencija: Aktualne teme, zanimljivi razgovori i fantastični govornici

Najavljena prije nekoliko tjedana kao zanimljiv uvod u jesen, Freelancing & Coworking konferencija, održana u četvrtak, 24.9.2020. godine u INTERA Tehnološkom Parku, opravdala je svoja očekivanja! Zahvaljujući modernim tehnologijama, konferencija je poprimila regionalni karakter privlačeći, ne samo govornike iz Hrvatske i Crne Gore, nego i sudionike koji su iz svojih domova i ureda diljem Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja pratili dinamičan program. Gotovo četiri sata na pozornici, kako onoj u dvorani, tako i onoj virtualnoj, izmjenjivali su se zanimljivi govornici i fantastični panelisti koji su svojim iskustvom svim sudionicima dodatno promovirali freelancing i coworking koncept.

Projekt FREECO: Profesionalno usavršavanje za tržište rada

Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjem Allyson Algeo, direktorice odjela s javnošću Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, koja je istaknula značaj profesionalnog usavršavanja i mogućnosti koje freelancing pruža. Istaknula je i da je više od 200 mladih ljudi u proteklih godinu dana kroz projekt FREECO, kroz koji je organizirana i ova konferencija, jačalo svoje vještina kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Važnost edukacije i napore INTERA Tehnološkog Parka da mladima u Bosni i Hercegovini osigura resurse za razvoj njihovih karijera istaknuo je i Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA TP-a, koji se u svom uvodnom govoru kratko osvrnuo na sve aktivnosti projekta FREECO i ključni cilj promocije freelancing i coworking koncepta kroz niz edukacija i promotivnih događaja.

Jedna od organiziranih edukacija, Professional Photography Course, rezultirala je suradnjom predavača Dine Joldića i polaznica radionice Selme Bajrektarević i Nejle Demirović. Upravo su oni u razgovoru s Borisom Čerkučem, moderatorom konferencije, potvrdili važnost primjene naučenog u praksi. Ovaj pozitivni primjer, kao što su same polaznice istaknule, pokazao je da ipak postoji mnoštvo prilika, samo ih je potrebno prepoznati i iskoristiti.

Rad i učenje – ključni elementi uspjeha

Networking, mentoring, coaching i different challenges – niz je pojmova kojima je Benjamin Bajramović prisutne doveo do jasne poruke: važno je raditi na sebi i vlastitim radom i trudom stvoriti prilike za različite angažmane. Izaći iz zone komforta, organizirati vlastito vrijeme, učiti i rasti ključni su koraci koje, prema njegovim riječima, svaki freelancer treba učiniti. Benjamina je na pozornici zamijenila Dijana Tepšić koja je u 20 minuta svog govora ispričala svoj put na kojem je spoznala važnost volontiranja, rada na sebi, prepoznavanja vlastitih kreativnih strana, strastvenog pristupa poslu i promjenama. Svoje izlaganje je završila s jasnom porukom mladim ljudima: Ostvarujte svoje snove i ne razmišljate što će netko drugi reći!

Prvom panel diskusijom, na kojoj su sudjelovali Aleksandar Janičić, Andrea Perić, Jovana Musić i Renata Marušić, prije pauze za kavu prisutni su se upoznali s prednostima coworking prostora iz perspektiva osoba koje upravljaju coworking prostorima u Nikšiću, Mostaru, Sarajevu i Zadru. Stavljajući naglasak na suradnju i uspostavljanje mreže kontakata, panelisti su se osvrnuli i na resurse koje nude svojim korisnicima, ali i podršku koju im pružaju u razvoju njihovih karijera ili poslovnih ideja. Različitim pozitivnim primjerima istaknuli su priče svojih korisnika, startup poduzeća, ali i digitalnih nomada s kojima su se upoznali u prethodnom periodu. Iskustvo jednog digitalnog nomada prisutni su čuli od Roberta Dacešina koji im je predstavio svoj put od teniskog trenera do čovjeka koji se bavi digitalnim marketingom putujući svijetom. I on je svim mladima poslao vrlo inspirativnu poruku – važno je živjeti život koji ih čini zadovoljnima i sretnima. Konferencija je zaključena razgovorom korisnika coworking prostora koji su kroz razgovor s moderatorom istaknuli sve prednosti rada u coworking prostorima. Boris Petrović, Haris Osmanbegović, Jovana Romčević Šukalo i Mirza Alendar predstavili su coworking prostore kao luke u kojima poduzetnici, freelanceri i digitalni nomadi mogu pronaći sve resurse potrebne za rad, ali i ugodnu atmosferu i suradnju s kolegama i istomišljenicima. Imati laptop i biti organiziran i discipliniran, kako su sami rekli, preduvjeti su koji su ključni za uspjeh jednog freelancera, a karakteristike coworking prostora značajno olakšavaju taj put.

Konferencija, koja je organizirana uz financijsku podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država poslala je jasnu poruku mladim ljudima – freelancing i coworking su možda još uvijek noviteti u Bosni i Hercegovini, ali otvaraju mnoštvo prilika i mogućnosti. INTERA Tehnološki Park će i dalje, kroz Code Hub Mostar, ali i sve druge aktivnosti, raditi na stvaranju i prepoznavanju tih prilika i mogućnosti.