Skip links

Youth Media Hub: Nauči kako prepoznati lažne vijesti

U okviru prve obuke, mladi su se upoznali s osnovama digitalne sigurnosti

Da je za digitalni identitet pojedinca u virtualnom svijetu potrebno uzeti u obzir puno više faktora od samog uređaja i pristupa internetu, naučili su mladi polaznici i polaznice prve obuke posvećene osnovama digitalne sigurnosti i pristupa podacima. Kako zaštiti svoj identitet, kako postaviti snažnu lozinku te što i gdje objaviti, mladi su čuli kroz praktične primjere koje je s njima podijelio mr.sc. Adel Handžić, stručnjak iz područja digitalne sigurnosti koji je svoje iskustvo stjecao radeći na rješavanju nekih od najpoznatijih cyber napada u regiji. Ugodnu ljetnu večer oni su proveli na otvorenom uz rijeku Bunu učeći o ključnim izazovima digitalnog svijeta i trikovima zaštite vlastitog identiteta koji često, iz neznanja i nepažnje, ostaje nezaštićen.

Druga obuka: Nauči kako prepoznati lažne vijesti

Već sljedeći utorak, 28.7.2020. godine na istom mjestu mladi će imati priliku nastaviti razvijati vještine vezane uz medijsku pismenost. Obuka posvećena lažnim vijestima dotaknut će se teme koja u posljednje vrijeme ima sve veći značaj. Napretkom tehnologije, pristupom internetu i sve većim brojem različitih izvora, postalo je gotovo neizvedivo pratiti broj informacija koje svakodnevno dolaze do svakog pojedinca. Sve češće se među tim informacijama mogu pronaći i one koje nisu točne niti pravovremene. Senzacionalistički ili obmanjujući naslovi, neobjektivne vijesti i dezinformacije vrlo često izravno kreiraju mišljenje čitatelja. Kako prepoznati lažne vijesti te kako se zaštititi od istih imat će priliku naučiti polaznici i polaznice programa na sljedećoj obuci. Svi zainteresirani, koji žele postati dijelom ove priče, još uvijek se sitgnu prijaviti na linku. Sudjelovanje u programu je besplatno, a INTERA Tehnološki Park osigurat će prijevoz iz centra grada do mjesta održavanja obuka za sve sudionike i sudionice.

Što te još očekuje?

Lažne vijesti nisu jedina tema o kojoj će učiti polaznici i polaznice programa Youth Media Hub – svakog utorka kroz sljedeća četiri tjedna oni će imati priliku razvijati svoju medijsku i digitalnu pismenost učeći i o drugim zanimljivim temama o kojima se više informacija može pronaći ovdje. Nakon završetka obuka, program će se nastaviti online omladinskim kampovima na kojima će polaznici i polaznice imati priliku upoznati se sa svojim vršnjacima iz Srbije, steći konkretne vještine iz područja suvremene medijske produkcije te zajednički producirati i promovirati vlastite digitalne medijske formate koji će se zatim promovirati putem web stranice projekta i društvenih mreža.

Youth Media Hub je partnerski projekt kreativnog haba Nova Iskra iz Beograda i organizacije INTERA Tehnološkog Parka iz Mostara. Za sve dodatne informacije o programu i načinu odvijanja, možete se obratiti na info@intera.ba.

Projekt se realizira u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih” koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).