Skip links

Zadar domaćin My Smart City IT konferencije i hackathona

My Smart City – naziv je to IT konferencije i hackathona koji će održati u Zadru od 11. do 13. listopada 2018. godine. Program trodnevnog događanja predstavljen je danas u prostoru Code Hub-a Zadar. Naime, i uređenje tog prostora i održavanje ove manifestacije dio su projekta CODE koji se provodi unutar programa Interreg prekogranična suradnja Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora 2014-2020, a u kojem Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grad Zadar sudjeluju kao partneri.

Konferencija i hackathon My Smart City, koji će imati međunarodni karakter, održat će se u Kazalištu lutaka Zadar. Ovo događanje okuplja natjecatelje i partnere iz više zemalja i gradove projektne partnere: Mostar, Nikšić, Tuzlu i Zadar. Organizatori događanja su Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grad Zadar te lokalne IT snage.

Moderator konferencije Lovro Valčić, IT stručnjak specijaliziran za razvoj uređaja za istraživanje polarnih područja, konferenciju je najavio kao pravu malu IT revoluciju. Pojasnio je kako je cilj konferencije povezati IT poduzetnike iz susjednih zemalja te ukazati na konkretna pametna rješenja koja se implementiraju u europskim gradovima u svrhu podizanja kvalitete života u gradovima.

Tijekom ovog događanja, uz brojne zanimljivosti i druženja, mogu se očekivati zanimljive rasprave o temama od značaja za pozicioniranje i razvoj Zadra u pravcu razvoja novih tehnologija, digitalizacije i inovacija, odnosno svega onoga što danas čini “pametni grad”.

Trodnevni program uključuje 24-satno hackathon natjecanje čiji je cilj dobiti potencijalna rješenja i njihovu kasniju primjenu za neke od definiranih gradskih problema. Sudjelovati mogu i amateri i profesionalci. Codelab radionice, koje će se održati paralelno s hackathon natjecanjem, imat će edukativni karakter te će dati priliku svim zainteresiranima, bili oni napredni ili početnici, da nauče nešto novo iz područja programiranja.

Podršku My Smart City hackathonu i konferenciju pružili su i zadarski IT poduzetnici, uz želju da postanu tradicija.

“Sudjelovanje na konferenciji, upoznavanje i druženje s drugim sudionicima odlična su prilika za proširenje suradnje unutar struke, na čemu već niz godina radimo kroz udrugu ZadarDevelopersHub” – istaknula je u svoje ime, ali i ime svojih kolega, Alenka Bopsić, vlasnica softverske tvrtke Digitali.

Najavljeno je i kako će konferenciji doprinijeti i “zadarska dica” koja svoje karijere grade u prestižnim međunarodnim softverskim kompanijama kao što su Microsoft, IBM i Amazon. Svima njima zajednička je želja da njihov grad postane okruženje pogodno za razvoj IT sektora.

Konferencija je namijenjena svima onima koji žele saznati više o primjerima dobre prakse gradova – poput smart city Budimpešte, zatim načinima na koji jedan od globalnih lidera – Amazon potiče inovacije, ispričanih iz iskustva Zadranina i programera Marina Mamića, ujedno predstavnika Amazona u Munchenu. O nezaobilaznom konceptu “Internet of things” (IoT) govorit će Ante Medić, i to kroz hipotetski scenarij u kojem je grad premrežen senzorima koji povećavaju kvalitetu života i daju bolji uvid u obrasce ponašanja samog grada. Zanimljive prezentacije konferencije bit će upotpunjene panelima s predstavnicima lokalne IT zajednice na kojima će se predstaviti zadarski lokalni potencijali i raspravljati o mogućnostima koje grad Zadar ima za razvoj IT-a i općenito digitalizacije javnih usluga.

 „Prijavite se, ponesite osobnu iskaznicu, laptop, dobro raspoloženje i vidimo se na hackathonu i konferenciji.“ – pozvali su organizatori, a pozivu se pridružio i Stipe Stagličić pobjednik Google I/O Extended prvog hackathona održanog u Zadru 2017. godine.

„Vjerujem kako će cijela IT zajednica profitirati ovim događanjem, te da će se na hackathonu razviti inovativna rješenja od kojih će korist imati šira zajednica.“ – zaključio je Stagličić.

Raspored konferencije i detalji o hackathonu s uputama za prijavu mogu se pronaći za službenoj internetskoj stranici događanja: https://www.mysmartcityzadar.com/.