Skip links

Code Hub Mostar: Unatoč neočekivanom razvoju događaja zabilježeni pozitivni rezultati

Neosporno je da smo početkom 2020. godine svi razmišljali o velikim planovima, okupljanjima, druženjima, aktivnostima i rezultatima. Čak ni sam početak godine nije upućivao na velika ograničenja ili epidemiološke mjere, ali već u trećem mjesecu s prvim naznakama proljeća došla je i prva naznaka globalne pandemije. I baš nitko ne može poreći da je to ono što je obilježilo godinu na izmaku. Ipak, protekla godina u Code Hub-u Mostar, iako neočekivana i neplanirana, sa sobom je donijela i niz rezultata vrijednih spomena.

Sve je počelo pozitivnim vijestima kojima je odobren nastavak svima poznatog projekta CODE. Sredinom ožujka započela je implementacija projekta 2CODE, sufinanciranog sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, zahvaljujući kojemu je korištenje Code Hub-a Mostar i dalje besplatno za sve korisnike, a brojka koja nam je uljepšala ovu godinu je ona koja ukazuje na novih 75 korisnika čime smo dosegli broj od čak 396 registriranih korisnika! Neki od njih su postali redovni korisnici s kojima se svakodnevno družimo u prostoru i kojima se trudimo ponuditi atmosferu u kojoj će biti produktivniji i efikasniji unatoč izazovima koje je pred njih stavila ova godina. Upravo o tim izazovima su imali priliku reći početkom globalne pandemije kada su sudjelovali u istraživanju o utjecaju iste na njihovo poslovanje. Na osnovu rezultata istraživanja smo za njih kreirali sadržaje prilagođavajući se novonastaloj situaciji pa su se neka od izdanja našeg Code On Meetup-a ove godine održala online, ali nas ni to nije spriječilo da razgovaramo o najaktualnijim temama poput web developmenta, networkinga, digitalnog marketinga, UX/UI dizajna i mnogih drugih.

Bila je ovo godina u kojoj smo poseban naglasak stavili na suradnju i komunikaciju s našim korisnicima. Kroz svakodnevni razgovor sa stalnim korisnicima dolazili smo do povratnih informacija na kojima smo temeljili na oko sitne, ali ključne promjene. Njihove riječi su nam bile poticaj da se svaki dan trudimo biti bolji, a pročitati pozitivne komentare poput blog posta koji je pripremio Owen Cook, ali i Ivan Dodig, dovoljna nam je potvrda da smo na odličnom putu da budemo ono čemu težimo biti.

Naš prostor je i u ovoj godini bio središte kvalitetnih obuka pa su naši korisnici učili o programiranju i web developmentu, dropshippingu, digitalnom marketingu, pravima i obvezama freelancera, ali i drugim temama. I obuke smo prilagodili novim mjerama – dok smo dio njih održali online, o nekim temama smo pričali u prostorijama Code Hub-a Mostar poštujući sve epidemiološke mjere i stavljajući zdravlje i sigurnost polaznika na prvo mjesto. Posljednji susret u Code Hub-u bio je posvećen upravo potonjoj temi – kraj godine smo i mi iskoristili za širenje aspekta uobičajenih tema pa smo na posljednjem meetup-u pričali o mentalnom zdravlju, temi koja se često nepravedno ostavlja po strani.

Iako je ovo godina u kojoj nismo uspjeli s našim korisnicima proslaviti drugi rođendan velikom zabavom koju smo počeli organizirati još početkom godine, bila je ovo godina u kojoj smo bili povezaniji nego ikada prije. Suradnja, razumijevanje, razgovori, umrežavanje, komunikacija – sve su to riječi koje su obilježile ovu godinu, a ne sumnjamo da će obilježiti i sljedeću. Upravo zato tim INTERA Tehnološkog Parka i Code Hub-a Mostar svojim korisnicima, ali i svima drugima želi sretnu i uspješnu 2021. godinu. I puno zdravlja – za neke ostale stvari ćemo se i mi pobrinuti.