Skip links

Saldina Nurak: Mlada programerka prenosi svoje znanje putem YouTube kanala

IT sektor se već godinama proglašava najbrže rastućim gospodarskim sektorom, a imati znanja iz svijeta programiranja ulaznica je za uspješnu karijeru. Biti žena u ovom svijetu još je uvijek iznimno izazovno, a posebno su hvalevrijedni poduzetnički pothvati dama iz svijeta programiranja. Točno deset dana nakon Svjetskog dana ženskog poduzetništva donosimo priču o mladoj programerki koja, pored svog svakodnevnog angažmana u lokalnom IT poduzeću, od početka globalne pandemije uspješno vodi YouTube kanal CodeBeauty kroz koji sve zainteresirane uvodi u svijet programiranja. Riječ je o Saldini Nurak, rođenoj u Goraždu 1995. godine, koja se s radom INTERA Tehnološkog Parka upoznala tijekom studiranja na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru kada joj je INTERA TP, kao nacionalna kontakt točka Europskog centra za žene u tehnologiji (ECWT) omogućio odlazak na dvodnevnu konferenciju 1st European Celebration of Women in Computing u Bruxelles.

Kroz besplatne video materijale, koje objavljuje na svom kanalu, Saldina omogućava svim mladim ljudima stjecanje znanja vezanih uz ovaj svijet. Njezina ciljna skupina uključuje sve zainteresirane za IT sektor, bilo da je riječ o onima koji imaju dovoljno slobodnog vremena kojeg žele usmjeriti u stjecanje vještina programiranja iako se nikada prije nisu susreli s istim ili o onima koji traže dodatne izvore znanja i usavršavanje postojećih vještina. Kada smo je pitali kako se odlučila na pokretanje vlastitog YouTube kanala, Saldina nam je ispričala svoju priču:

Prvi posao koji sam radila pred kraj fakulteta je bio posao predavača na IT kursevima u jednom kulturnom centru u Mostaru. Za mene je to bio jako interesantan posao zato što sam imala dosta situacija u kojima mogu izrazati svoju kreativnost, a na taj način istovremeno nekome olakšati proces učenja. Također, posao predavača vam daje priliku da promijenite nečiji život. Jako je lijep osjećaj kad nekoga možete da zainteresujete za to što predajete i da mu pomognete da uđe u jednu branšu za koju inače možda ne bi bio zainteresovan zbog uvjerenja da je to preteško, posebno ako govorimo o nečemu što je perspektivno kao što je IT. Na taj način pomažete nekome da uđe u jedan svijet koji mu može donijeti jako interesantan, a i dobro plaćen posao te samim tim dosta svijetliju i perspektivniju budućnost. To je i razlog zbog kojeg sam pokrenula CodeBeauty prije mjesec i po dana. Svi smo bili u izolaciji, nismo mogli izlaziti nigdje i htjela sam pružiti ljudima nešto korisno i pozitivno što mogu raditi, a usput sam ponovo otkrila koliko se ja lijepo osjećam dok to radim.

Saldina pažljivo kreira sadržaj za svoje video uratke  – trudi se da svaki objavljeni video uradak ima konkretan koncept, a da svojim pratiteljima kroz zabavan pristup objasni zadanu tematiku. Ona ističe da se trudi pratiteljima omogućiti pristup konkretnim znanjima koje mogu primijeniti u vlastitom radom i tako ostati motivirani za nastavak učenja.

Iako je CodeBeauty kanal  nedavno otvoren, za vrlo kratko vrijeme je postao jako velika platforma za širenje znanja i jedan od najvećih kanala ovog tipa na čitavom Balkanu. Moj glavni cilj je bio da pokušam ljudima predstaviti ovaj posao na zanimljiv način te da ih zainteresujem za nešto što je sigurno zanimanje budućnosti i što im može biti od velike koristi. U svojim videima često za objašnjavanje programerskih koncepata koristim primjere iz realnog života ili napravim neku smiješnu situaciju kako bi mojim pretplatnicima olakšala i učinila zanimljvijim process učenja. Osim toga, voljela bih da budem uzor za sve mlade djevojke i žene koje bi htjele da se bave ovim poslom. Činjenica je da nam u ovoj struci treba više žena i djevojaka na koje će se mlađe djevojčice ugledati prilikom izbora svog budućeg zanimanja i karijere. U svijetu IT-a za sve one koji su radoznali i kreativni, uz određeni trud i zalaganje, sve stvari su dostižne i nadomak ruke. Ako ja svojim videima mogu makar jednoj takvoj osobi proširiti vidike i pokazati da su svi putevi i profesije pred njom te da je samo stvar odluke i hrabrosti da izabere ono što bi stvarno voljela i željela da radi, smatram da sam uradila veliku i bitnu stvar.“, riječi su kojima Saldina jasno opisuje svoje postavljene ciljeve.

Svojim dosadašnjim radom, Saldina je potvrdila da je na dobrom putu, a broj njezinih pratitelja će se zasigurno nastaviti povećavati. INTERA Tehnološki Park joj na tom putu želi puno uspjeha i sreće, a njezinim pratiteljima stjecanje novih znanja olakšano upravo ovim YouTube kanalom.