Skip links

Lokalni mentori sudjelovali u prvim radionicama Mentorskog programa

Prije početka tematskih radionica, prvi predavač/mentor ukazao je polaznicima na važnost i odgovornost mentoriranja, posebno se osvrćući na mentoriranje poduzetnika koji tek pokreću svoj business te na one u ranim stadijima, obzirom na visoku osjetljivost takvih faza poslovanja. Prva radionica odrađena je na temu financijskih i pravnih aspekata poslovanja, a na istoj je predavač/mentor polaznike obučio o raznim izvorima financiranja prilikom pokretanja poduzeća i njegove početne faze rasta, ali i pravnim i zakonskim regulativama koje se trebaju poštovati u svim fazama razvoja poduzeća.

Druga tema radionice bila je razvoj poslovnog modela, a na njoj je drugi predavač/mentor lokalne mentore obučio o procesu izrade poslovnog modela, koji treba obuhvatiti i identificirati različite perspektive, kako bi bio uspješno kreiran. Razumijevanje ideje ili svrhe poduzeća, identifikacija ključnih kupaca i suradnika, prepoznavanje tržišnih prilika, upotreba kreativnosti te kreiranje razlike u poslovanju u odnosu na konkurentska poduzeća, samo su neka od tih perspektiva. Zaključno su lokalni mentori odradili vježbu izrade poslovnog modela na zadanim primjerima.

Podsjetimo, Mentorski program identificirao je pet glavnih područja mentoriranja, podijeljenih u pet modula/radionica od kojih su prve dvije financijski i pravni aspekti poslovanja te business model development, a preostale tri razvoj proizvoda i usluge (MVP), Ideate & Validate (Lean Start up model) te marketing.