Skip links

2CODE: Projekt koji je unaprijedio poslovno okruženje u regiji

Prije točno 24 mjeseca započela je implementacija projekta 2CODE koja danas, 28.2.2022. godine dolazi do svog kraja. Dvije godine rada projektni partneri iz Nikšića, Mostara, Tuzle i Zadra iskoristili su za unaprjeđenje poslovnog okruženja u prekograničnom području stavljajući naglasak na razvoj IT zajednice, coworking prostora i inovacijskih laboratorija.

Tijekom dvije godine ojačana je lokalna IT mreža kroz podršku pruženu uspostavi i radu IT klastera u Mostaru, Nikšiću i Tuzli, stvaranje temelja za internacionalizaciju poduzeća kroz posjet svjetski poznatim tehnološkim konferencijama te potpisivanje memoranduma o suradnji svih uključenih klastera. Ove dvije godine obilježene su i kroz organizaciju treninga, meetup-a i konferencija namijenjenih IT zajednici, ali i hackathona u Zadru i Nikšiću gdje su mladi iz regije razvijali vlastita softverska rješenja.

Projekt je stavio naglasak i na Code Hub Mostar, Code Hub Nikšić, Code Hub Tuzla i Code Hub Zadar, coworking prostore otvorene kroz prethodno implementirani projekt CODE. Tijekom posljednje dvije godine unaprjeđeni su kapaciteti ovih coworking prostora, a partneri su poseban naglasak stavili na proširenje kapaciteta i stvaranje sadržaja za korisnike. U četiri coworking prostora organizirano je više od 40 Code On Meetup-a posvećenih mentalnom zdravlju, poduzetništvu, blockchain-u, gaming industriji, IT menadžmentu, prezentacijskim vještinama, crowdfundingu i mnogim drugim aktualnim temama, a tijekom dvije godine održano je i 20 izdanja Fuckup Nights-a u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru. Kroz ovaj projekt razvijeni su i paketi usluga za digitalne nomade uz dodatnu promociju ovog trenda kroz organizaciju dvodnevne coworking konferencije u Budvi. Razvijen je i program mreže rada sva četiri coworking prostora, a njihova je suradnja formalizirana kroz potpisivanje memoranduma o suradnji. Projekt je obilježio i razvoj mentorske platforme na kojoj više od 20 regionalnih mentora potpuno besplatno nudi podršku pojedincima i poduzećima u području software developmenta, marketinga, prodaje, financije, razvoja poslovnog modela i drugih relevantnih područja. Mentorska platforma promovirana je i kroz niz događaja u sva četiri uključena grada na kojima su se predstavili mentori iz sve tri države.

Tijekom protekle dvije godine podržani su i inovatori u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru kroz uspostavu inovacijskih laboratorija. Dodatno su organizirane i interaktivne prezentacije na kojima su se sudionici imali priliku upoznati se s resursima koje nudi inovacijski laboratorij.

Kako je to stvarno izgledalo u protekle dvije godine, možete pogledati ispod, a više detalja pročitati i u našoj brošuri. Projekt 2CODE su implementirali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, kao vodeći partner, te INTERA Tehnološki Park, BIT Centar Tuzla, Grad Zadar i Sveučilište u Zadru kao projektni partneri. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Leave a comment