Skip links

Na finalnoj konferenciji u Nikšiću predstavljeni rezultati projekta 2CODE

Finalnom konferencijom Nosioci inovacija u prekograničnoj oblasti, održanoj u petak, 18.2.2022. godine u prostorijama Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću, obilježen je kraj projekta 2CODE kroz koji su projektni partneri protekle dvije godine radili na jačanju poslovnog okruženja u prekograničnom području.

Konferencija je otvorena svečanim obraćanjima Đorđija Malovića, v.d. izvršnog direktora IPC Tehnopolis, Zorke Kordić, glavne pregovaračice Crne Gore s Europskom unijom, Yngve Engstroema, šefa Odjeljenja za suradnju Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić, te Marijete Barjaktarović Lanzardi, generalne direktorice Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja. Svi su oni u svojim govorima istaknuli važnost prekogranične suradnje, ali i značaj rezultata postignutih kroz ovaj projekt.

Na sve rezultate projekta 2CODE kratko se osvrnuo nakon uvodnih govora Aleksandar Janičić, projekt menadžer, ističući tri ključna projektna cilja – daljnji razvoj i povezivanje IT zajednice i IT industrije u prekograničnom području, daljnji razvoj i povezivanje coworking zajednice i privlačenje specifične ciljne skupine – digitalnih nomada u zemlje regije te razvoj konkretnih infrastrukturnih segmenata za podršku razvoja inovativnih poduzetničkih ideja.

Program konferencije je obuhvatio i panel diskusiju na temu coworkinga kao pokretača razvoja inovacijskog ekosustava tijekom kojeg je Tamara Kojić predstavila program rada mreže coworking prostora Code Hub-ova u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru, a projektni partneri se osvrnuli na aktivnosti kojima su u proteklom periodu jačali zajednicu. 

Na konferenciji je predstavljena i podrška koju su projektni partneri pružili IT zajednici u prekograničnom području, a kao poseban rezultat prezentiran je i ICT Cortex, klaster crnogorskih IT poduzeća, o čijim je aktivnostima i rezultatima pričao Tarik Zaimović, izvršni direktor.

Konferencija je završena panel diskusijom posvećenoj uspostavljenim inovacijskim laboratorijima kao važnom resursu za podršku razvoju inovativnih ideja u regiji. 

Projekt 2CODE službeno završava 28.2.2022. godine, a provodili su ga Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, kao vodeći partner, te INTERA Tehnološki Park, BIT Centar Tuzla, Grad Zadar i Sveučilište u Zadru, kao projektni partneri. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Leave a comment